Akuttandvård i Stockholm: Vad du behöver veta

31 juli 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

När en tandolycka sker eller en plötslig tandvärk eskalerar, kan snabb hjälp vara avgörande för att minimera smärta och undvika långsiktiga problem. I en storstad som Stockholm finns det lyckligtvis goda möjligheter till akuttandvård, men det kan vara svårt att veta var man ska vända sig och vad man ska göra när ett tandnödläge uppstår. Denna artikel ger dig en översikt av hur akuttandvården fungerar i Stockholm och förklarar hur du snabbast och mest effektivt får den hjälp du behöver.

När behövs akuttandvård?

Akuttandvård Stockholm kan behövas vid en rad olika situationer. Vanliga exempel inkluderar akut tandvärk som inte går att lindra med vanliga smärtstillande medel, skador på tänder som orsakats av olyckor eller fall, samt tandinfektioner som kan leda till svullnad och feber. Tillstånd som plötslig tandlossning, avbitna bitar av en tand eller förlorade fyllningar och kronor kräver också snabb professionell hjälp för att förebygga ytterligare skador eller infektioner.

Så fungerar akuttandvården i Stockholm

Stockholm har ett väl utbyggt system för akuttandvård som omfattar både privata och landstingsdrivna kliniker. Oavsett om du är registrerad vid en tandläkarmottagning eller inte, har du rätt till akuttandvård om situationen är brådskande.

Tandvårdsjourer och akutmottagningar

För den som drabbas av akut tandvärk efter ordinarie mottagningstider finns tandvårdsjourer och akutmottagningar. Tandvårdsjourerna är öppna under kvällar och helger och här behandlas patienter som inte kan vänta till sin ordinarie klinik öppnar. Jourmottagningarna arbetar ofta på en först-till-kvarn-princip, så det är viktigt att komma i tid eller ringa i förväg för att säkerställa en tid.

akuttandvård Stockholm

Boka tid för akuttandvård

Många privata tandläkarkliniker erbjuder också akuttider. De kan ofta ta emot patienter med relativt kort varsel. Att ha telefonnummer till några tandläkare som erbjuder akuttider sparade i telefonen kan spara tid och minska stressen i en akut situation.

Vad gör du i väntan på akuttandvård?

Innan du når tandläkaren finns det några saker du kan göra för att hantera smärta och förhindra ytterligare skador. Om du har ont, försök att skölja munnen med varmt vatten och använd smärtstillande medel enligt anvisningarna på förpackningen. Om en tand har slagits ut, försök att bevara tanden fuktig, antingen genom att lägga den tillbaka i tandgropen, hålla den i munnen vid kinden eller lägga den i mjölk. Vid svullnad kan en kall kompress hjälpa till att minska inflammationen. Undvik att äta hårda eller klibbiga livsmedel som kan orsaka ytterligare skador.

Din partner vid akuttandvård i Stockholm

När du står inför en tandnödsituation och behöver akuttandvård i Stockholm, är Reimerskliniken en utmärkt klinik att vända sig till. Denna moderna klinik förstår att tandnödsituationer inträffar utan förvarning och strävar efter att alltid erbjuda akuttider för både befintliga och nya patienter.

Personalen på Reimerskliniken är välutbildad och har den erfarenhet som krävs för att hantera alla typer av akuta tandvårdsbehov. Från enkla ingrepp till mer komplexa fall, står de redo att erbjuda den vård och omsorg du behöver när varje sekund räknas. Kliniken är utrustad med den senaste tekniken, vilket säkerställer att din akuta situation handläggs effektivt och med största möjliga precision.

Fler nyheter