Baka sandkakor på en förskola i Malmö

advertorial

Idag finns det en stor betyghets i skolan. Man ska ha höga betyg, helst så högt det går att nå. Gärna i de mer teoretiska ämnena som matematik, samhällsvetenskap och fysik. Inte praktiska ämnen som idrott och slöjd. Men hur är det egentligen med sådant som att rita? Eller åka rutschkana? Får man inga betyg för sådant? Nej, det finns inte sådana ämnen och än mindre sådana kursmål. Det låter mer som sådant man sysslar med på förskolan.

Ja, visserligen. På förskolan är det nog betydligt mer åkning i rutschkanor än vad det är senare i livet. Men man får inga betyg i det som sagt. Det innebär dock inte att förskolan bara är lek och stoj utan någon slags pedagogik. Det vore en förolämpning mot alla som jobbar som förskollärare till exempel. Vilket är en hel del människor. Det är är klart att de lär barnen i förskolan saker. De lär dem saker hela tiden.

 

image

 

Vilken förskola ska man välja?

Ta bara en förskola i malmö som exempel. Där finns såklart flera stycken att välja på. Malmö är en stor stad och där finns naturligtvis plats för många olika förskolor. Den gemensamma nämnaren är förstås att kunskap på ett eller annat sätt lärs ut till barnen. Det är i förskolan som barnen förbereds på att ta steget till nästa nivå. Lågstadiet. Men en sak i taget förstås. Det måste finnas lite tid att bara åka rutschkana och äta sandkakor också. 

Det är säkert många saker som far genom huvudet på föräldrar när de ska välja förskola till sina barn. Vilken förskola har den bästa rutschkanan? Vilken har de godaste sandkakorna? Vilken förbereder barnen bäst till nästa nivå? Det finns kanske inget bra svar på det. Ibland får man helt enkelt utgå från den förskola som är närmast. Men det kan bli bra det också.