En kikare för varje hobby

En kikare för varje hobby

En kikare för varje hobby

Kikaren sägs ha uppfunnits år 1608 och allt sedan dess har den utvecklats och förfinats. Denna optimala, optiska uppfinning finns i många varianter. Det verkar nästan som att det finns en kikare för varje person och hobby; för fågelskådaren eller jägaren, för golfaren eller teaterbesökaren, för den som trivs i skogen eller ute till havs. När valet av kikare ska göras, ska det göras noggrant. Det finns förvisso allround-kikare, men för exempelvis båtfantasten krävs särskilda egenskaper och här faller valet på en marinkikare. Det finns ett flertal specialister på kikare och en av dessa är Kikkertland. Oavsett vilken hobby den ska användas till, finns den förmodligen här.

 

Kikaren för båtfantasten

För båtlivet finns flera bra tillbehör. Prylnörden kan hitta en marinkikare med inbyggd kompass och den klantiga kan satsa på en axelrem i flytmaterial, ifall nu olyckan skulle vara framme. Dessa tillbehör ger en extra krydda för tillvaron till havs, men är kanske inte absolut nödvändiga. Det finns andra aspekter, som istället är just nödvändiga, att tänka på vid valet av kikare och allra viktigast är att först och främst välja en marinkikare.

Marinkikare ökar säkerheten

En marinkikare ökar säkerheten ombord och är därför en viktig komponent i båtutrustningen. Naturligtvis krävs det att en marinkikare är vattentät och imfri. Förutom det måste marinkikaren ha stort ljusgenomsläpp, då den kan behöva användas i gryning och skymning, såväl som i mörka natten, och för att få stort ljusgenomsläpp krävs rätt sorts lins. Förstoringen behöver inte vara den högsta eftersom en högre förstoring kräver stabilitet, och det kan vara svårt att hålla den så pass stilla, när vinden tar i och gungar båten.

Ja, det är mycket att tänka på när en kikare ska väljas, men gör man ett noggrant val kan man sedan njuta ordentligt – njuta av en härlig havsbris och tryggt gå till kojs när vågorna vaggar till sömns.