Fotografering är ingen konst

31 maj 2019 jonas olsson
Fotografering är ingen konst

Eller visst är fotografering en konst som kräver övning! Det vet alla som försökt ta en proffsig bild med sin mobil men enbart fått ett burrigt resultat på grund av oskärpa. Med dagens teknik går det ändå ganska lätt att få eget bevismaterial på älgen som gick in på tomten som om den ägde hela världen. Man kan dessutom ta fina bilder av barnbarnen som äter glass (förutsatt att bilden tas tidigt – det förevigade minnet av barndomens glass hamnar förr eller senare på tröjan) eftersom en kamera i mobilen gör att man alltid kan fånga de magiska ögonblicken.

 

 

Fotografen måste tänka till

Det man ska tänka på vid fotografering är att inte skratta samtidigt som man tar bilden. Skämt åsido är det viktigt att inte röra runt på kameran samtidigt som den tar bilden. Särskilt om man inte använder blixt. Blixten lyser upp miljön så att bilden blir ljus och man ser vad som finns, men blixten får de flesta att blinka. Därför ser många människor ut som om de kisar på bilder tagna med blixt. Ljus är dock viktigt för bilden och många väljer att gå ut och fotografera under den gyllene timmen som inträffar två gånger om dagen – i gryningen och skymningen. Under den ”timmen” är ljuset som allra bäst och man slipper skarpa skuggor och ljusstänk.

Arkitektfotografer visar upp byggnaden

Ibland vill man ha proffsbilder och inte riskera att det ska bli fel. Då kan man kontakta en professionell fotograf. Det finns många olika sorters proffsfotografer. Vissa inriktar sig på porträtt medan andra har djur och natur som favoritmotiv. Sedan finns det de fotografer som inriktar sig på byggnader och dess miljöer. De kallas arkitektfotografer och finns lite varstans i landet, exempelvis finns en arkitektfotograf i Göteborg. Arkitektfotografen kan fotografera en byggnad för dokumentation men kan också genom olika tekniker framhäva byggnaden som större och lyxigare – allt efter smak.

Fler nyheter