Ingen tandborste rår på en utslagen tand 

21 juli 2020 patrick pettersson

Man skulle borsta tänderna noggrant morgon och kväll, annars skulle man få tandtroll. Så kunde ofta ens föräldrar och tandläkaren säga till en när man var liten. Inte nog med borstningen, man skulle även använda tandtråd mellan tänderna och skölja munnen med fluor. På så sätt dödade man de små trollen som högg hål i tänderna. Då var man tvungen att gå till tandläkaren som i sin tur tog fram stora borren. Det ville man undvika, eftersom det sades göra jätteont. Det var alltså vad man berättade för barnen. Idag vet vi att tandtrollen i själva verket är karies. 

 

När läget är akut 

Alla förstår vikten av att sköta sina tänder och munhygien. Men vad hjälper det när det är akut läge och man behöver tandvård här och nu? Man kan inte borsta ordning på en utslagen tand. Du kanske har vandrat runt i centrala Stockholm en blöt fredagskväll, varit lite rund om fötterna och vips så tycks marken ha försvunnit för dig. Du faller pladask utan reflektionsförmåga och slår ut flera tänder i asfalten. Ska man då säga “jaha, det där hade aldrig hänt om du borstat ordentligt!” och ge personen en tandborste? Självklart inte. Akuttandläkare är akuttandläkare för att vi inte själva kan förebygga skadorna.  

 

Sök vård fort 

Det man däremot kan göra är att vara förberedd så att man vet var man ska vända sig om olyckan är framme. Istället för att ta emot den där provocerande tandborsten och hålla på att googla “Akuttandläkare Odenplan” får du här en länk som tar dig direkt dit du behöver: https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/. Att slå ut en tand är inget kul. Men med dagens tandläkare är det inte heller hela världen. Men det är alltid bra att söka upp vården så snabbt det bara är möjligt. För dina tänders skull, och i förlängningen ditt leendes! 

 

Fler nyheter