Många svenskar lever båtliv

01 juli 2019 jonas olsson
image

Vi bor i ett land med kust på nästan alla sidor, och massor med sjöar och vattendrag. Inte minst kring vår huvudstad har vi en stor skärgård perfekt att utforska från vattnet. Enbart i Stockholms skärgård hittar man cirka 30 000 öar! Därför är det inte så konstigt att det är populärt att ha båt. 

När man också tänker på att alla har tillgång till nästan all natur längs våra vatten genom allemansrätten så blir det ännu självklarare. Det är svårt att tänka sig ett bättre sätt att njuta av den vackra naturen och komma ut och få en chans att återhämta sig från vardagens stress.

 

Stort båtintresse

En uppskattning är att det finns ungefär 900 000 fritidsbåtar i Sverige. Många av dessa i Stockholmsområdet. Eftersom alla de här båtarna måste ha en plats att stå när de inte används, behövs det massor av båtplatser. Runtom i Stockholm finns ett antal kommunala båtplatser, men kötiderna för dessa ligger från cirka 5 år till över 15 år!

Som tur är finns det andra båtplatser, privata eller genom båtklubbar, som kan ha betydligt kortare kötider. Exempelvis finns Resarö Marina utanför Vaxholm, https://resaromarina.se/, som har byggt ut och i år erbjuder 50 nya platser.

Olika servicenivåer

Det kan skilja ganska mycket på att ha sin båt hos en båtklubb, en kommunal båtplats eller en privat sådan. Båtklubbar kan välja att ha en lägre servicenivå, istället delar klubbens medlemmar på det gemensamma arbete som behövs. Vissa andra marinor tillhandahåller massor med service, både gällande säkerhet, service och reparationer av motorer, och rengöring och underhåll av båten under vinterförvaringen. 

Det är alltså andra saker att ta ställning till när du väljer var du ska hyra din båtplats, annat än kötid och geografisk placering. Många platser har också en begränsning i hur stora båtar de kan ta emot, därför är det viktigt att tänka på om du har en stor båt. 

Fler nyheter