Ögonens olika fokus

06 maj 2019 Mikael Barani
Ögonens olika fokus

Våra ögon har det inte lätt nuförtiden. Allt oftare handlar deras vardag om att fokusera ett par decimeter framför sig, och titta på skärmar som bjuder på färgglada upplevelser långt bortom vad de evolutionärt är vana vid. 

Detta kan liknas lite vid som att du endast skulle använda din nacke för att titta åt höger, och inte alls åt vänster. Till slut skulle du bli väldigt stel eftersom du inte använder nacken så som den är utformad till att användas. Då landar du till slut på att behöva boka ett besök hos sjukgymnasten eller naprapaten, som får ta sig en titt på vad som har hänt. 

I och med att vi låter våra barn använda paddor och telefoner i allt högre utsträckning börjar nu optiker varna för en ny trend: Att våra minsta i allt högre utsträckning behöver glasögon.

Hur ger du då dina ögon gympa i dessa tider av nära-skärmen-upplevelser?

Helst ska du även låta dina ögon fokusera långt bort lika ofta som de får fokusera nära. Just ”långt bort” är allt som är minst sex meter bort. Nu är detta kanske inte möjligt för alla. Då är en bra riktlinje att göra detta fem minuter varje timme istället. 
Då släpper du blicken från din skärm och tittar ut genom fönstret. Eller om du inte har tillgång till ett fönster, så titta på något en bit bort. Sex meter är som sagt den undre gränsen.
Detta ger ögonen välbehövlig vila från det konstanta fokuserande på nära håll.

Misstänker du att du är i behov av glasögon, eller kontaktlinser, så är det såklart bäst att besöka en optiker. Letar du efter en optiker i Södertälje är Direkt Optik att rekommendera. 
Här kombinerar man den stora kedjans fördelar med att samtidigt vara ett familjeföretag. Det innebär att du hos Direkt Optik i Södertälje får ett personligt bemötande samtidigt som du kan välja mellan över 750 olika glasögonbågar.

 

Fler nyheter