Så fungerar traditionellt bokbinderi

12 november 2019 elin hansen
Så fungerar traditionellt bokbinderi

Så fungerar traditionellt bokbinderi

Har du alltid funderat över hur bokbinderi fungerar eller går till? Bokbinderi har länge varit en typ av hantverksform. I dag binds de allra flesta böcker med hjälp av maskiner, men det finns fortfarande många eldsjälar som brinner för bokbinderi och konsten att binda en bok för hand. Här följer några av stegen i ett traditionellt bokbinderi.

Falsning och hopläggning

De allra första stegen av bokbinderi är falsning, sortering och hopläggning. Falsning innebär att varje ark viks för att ge det önskade sidformatet i en bok. Ett veck ger fyra sidor, två veck ger åtta sidor, 3 veck ger sexton sidor och så vidare. När alla häften är falsade, sorteras de. Det är även här nummerföljden kontrolleras. Denna kontroll kallas ”kollationering”. När detta är klart, har man själva grunden till ett bokblock. Bockblocket med de falsade arken sammanfogas sedan i ryggen med hjälp av tråd av olika slag. När man binder böcker för hand, använder man ofta bind från sida till sida. Till sist klistrar man ryggsidan.

Skärning och inhängning

När man har själva grunden till sin bok, kan man börja skära. Då skärs tre av sidorna vertikalt för att frigöra varje sida från falsningen. Efter detta är det dags att sätta samman bokblocket och pärmarna. Man fransar då upp binden i ändarna, sedan klistrar man dem lite som en solfjäder på insidan av pärmarna. Bokbinderi är verkligen en givande hantverksform. Man kan verkligen se sin bok växa fram efter varje nytt steg.

De sista stegen

De allra sista stegen av ett bokbinderi är nog det roligaste och mest spännande. Det är nu man ska klä sin bok och ge den sin egna touch. Valet av material för överklädningen är viktigt för bokens slutliga uttryck. De vanligaste typerna av material som används vid bokbinderi och överklädning är skinn, tyg eller överdragspapper. Till sist kan man lägga till ornering.
Detta är bara en kort beskrivning av hur bokbinderi fungerar. 

 

Fler nyheter