Så ska du sköta dina tänder

26 februari 2019 Matilda Sjöqvist
Så ska du sköta dina tänder

Att man ska borsta tänderna två gånger om dagen har nog de flesta koll på. Men vad finns det egentligen mer för saker man kan göra för att vårda sina tänder på rätt sätt? Om tänder brukar man säga att originalet alltid är bäst och det stämmer väl. Trots att det finns goda möjligheter till att få bra lagningar i tänderna om ett hål väl har uppstått så är det ändå just en lagning och den kommer aldrig att hålla lika bra som en originaltand. Därför är det så viktigt att sköta sina tänder rätt genom hela livet för att undvika plågsamma och dyra problem senare.

Hur väl man än sköter sina tänder så finns det ändå saker man inte kan påverka, som placeringen av tänderna. Om de har en sned placering i munnen spelar det ingen roll hur välskötta de är, man kan ändå få problem som behöver justeras. Hos exempelvis http://www.letandreglering.se/ kan man få sina tänder åtgärdade med hjälp av tandställning. Dessutom blir tänder som har en jämn placering lättare att rengöra vilket i sig minskar risken för kariesangrepp. Det är som bekant karies som orsakar både inflammation i tandköttet och hål i tänderna och därför är det viktigt att tänderna rengörs ordentligt med fluortandkräm.

Efter en måltid är det bra att skölja munnen med vatten för att få bort eventuella matrester. Man kan också använda tandtråd eller tandpetare för detta. Utöver att borsta tänderna efter frukost och innan man går och lägger sig är det bra att komplettera med att använda tandtråd för att göra rent ordentligt mellan tänderna. Undvik att dricka vatten eller skölja munnen efter tandborstning eftersom det kan skölja bort fluoren och dess skyddande effekt på tänderna. Kom ihåg att inte borsta för hårt på tänderna då det kan skada tandhalsarna, och byt tandborste när den börjar bli sliten.

Fler nyheter