Skydda huset med en hållbar fasadtvätt

06 oktober 2020 Cecilia Olsson

Som husägare är det en självklarhet att fasaden behöver målas med jämna mellanrum. Det är viktigt för att den ska se fin och fräsch ut men framförallt för att fasaden ska få ett bra skydd mot väder och vind. Något som inte alltid är lika självklart men ack så viktigt för att resultatet av målningen ska bli riktigt snyggt och hållbart är fasadtvätt.

Varför ska fasaden tvättas?

Den främsta anledningen till att tvätta fasaden är för att få bort påväxt såsom alger och mögel. Om underlaget inte är rengjort från påväxt när du ska måla fasaden kan de växa igenom den nya ytbehandlingen vilket förstör färgen. Det är dessutom viktigt att få bort påväxten på djupet, annars finns det en stor risk att roten på algerna sitter kvar och snabbt kommer tillbaka igen. Rengöring är därför ett effektivt sätt att få färgen att hålla bättre och du behöver därmed inte måla om fasaden lika ofta.

Fasad fri från påväxt håller längre

En annan fördel med fasadtvätt är tumregeln: torrt virke ruttnar aldrig och påväxt binder fukt till ytan. Det innebär alltså att så länge fasaden hålls torr så kommer virket att må bra, struntar du däremot i påväxt som uppenbarat sig på fasaden så kan den göra att fukt binds till virket och det börjar sakta men säkert att ruttna. 

Professionellt utförande ger optimalt resultat

Varje typ av fasad ställer olika krav på genomförandet, besitter man själv inte kunskapen om vad som passar bäst till den fasad man själv har så kan det vara bra att anlita de som gör det. Hustvättarna är ett företag som kan hjälpa till att tvätta alla typer av fasader genom att använda sig av beprövade metoder och ett varsamt arbetssätt. Hustvättarnas fasadtvätt skräddarsys efter varje enskilt objekt genom att de exempelvis anpassar arbetstryck, temperatur och vattenflöde.

Se till så att du slipper måla om huset oftare än nödvändigt med hjälp av en grundlig fasadtvätt.

Fler nyheter