Takläggare i Stockholm

26 februari 2021 patrick pettersson

Taket är en fin detalj på ett hus och det ska gärna vara både snyggt och passa arkitekturen, samtidigt som det ska stå emot olika sorters väder och hålla huset friskt och säkert. Men hur ska man tänka och planera inför ett takbyte, och går det att välja en helt annan taktyp än innan? Detta är några av de frågor som vi ska försöka besvara i texten som följer. 

Ett takbyte är en större investering som förr eller senare måste göras. Hur ofta man måste lägga om taket beror på vilket material det är av och hur pass utsatt huset är för väder och vind. Man kan också öka takets livslängd genom att regelbundet låta en takläggare underhålla och reparera det när det behövs. Det är också viktigt att kontrollera taket varje år för att försäkra sig om att inga takpannor eller plåtdetaljer har lossnat. Är man osäker på hur en takbesiktning går till så kan en takläggare i stockholm hjälp till även med detta.

 

 

Planering och god framförhållning

Genom att regelbundet besiktiga taket får man också koll på i hur många säsonger till som taket håller. Då hinner man planera ekonomiskt och kanske även be banken om ett lån. Då ett takbyte höjer fastighetens värde brukar det inte vara några problem med att få ett banklån om det behövs. Oftast lägger man samma typ av takmaterial som tidigare, eftersom arkitekten som ritade huset troligen hade en särskild tanke med valet. 

Det är inte heller säkert att det går att byta taktyp, beroende på taklutning eller byggnadens konstruktion. En takläggare kan hjälpa till att räkna ut vad som är möjligt. Bestämmer man sig ändå för att byta taktyp så behöver man ofta ansöka om bygglov. Ska man lägga om taket kan det vara bra att kontakta några olika takläggare och först be om kostnadsförslag tillsammans med referenser.

Fler nyheter