Bli vän med din ensamhet

Det är verkligen en utmaning att finna lugnet i dessa dagar. Då en övervägande majoritet av oss bor i städer blir tillvaron allt mer packad och kanske även stressig. 
Därför kan det tyckas som den enklaste sak att kunna varva ned: Det handlar trots allt oftast om att “bara” skala av och minska på antalet intryck. Känner vi oss dock oförmögna att göra detta så har vi eventuellt hamnat i någon grad av beroende av alla de saker som pockar på vår uppmärksamhet: Skärmar, shopping och kanske även relationer.
Känner vi oss inte bekväma med att vara ensamma då och då så är vi nämligen beroende av sociala sammanhang.

Ett bra sätt att mjukt lära känna oss själva igen är att till exempel börja med ridning. Att själv skritta fram över nejderna är en väldigt speciell upplevelse. För precis som när man är ute med hunden och går så är man ensam – men ändå inte.
Ett djur kan faktiskt hjälpa oss att acceptera oss själva som vi är – vilket i grund och botten kan vara svårigheten gällande att vi inte trivs ensamma.

Djur dömer oss inte, vilket både andra och vi själva kanske gör. Därför finner kanske många av oss det lättare att slappna av i sällskap av hästar, hundar, katter och andra fyrfotingar.

Så ge dig själv gåvan av att faktiskt trivas med dig själv. Relationen till dig själv är trots allt det mest grundläggande som finns här i livet. Oftast märks detta även i dina relationer till andra omkring dig. 
Tycker du nämligen inte om dig själv så brukar det vara svårt att verkligen tycka om andra människor också.

Därför är det kanske inte en vild gissning att många uppbrott i relationer i grunden kan handla om vår egen bristande relation till oss själva. I varje fall blir relationerna enklare om vi faktiskt också uppskattar oss själva.