Mästerliga klanger ur högtalaren

Det finns musiker och kompositörer som tycks röra vid något som är bortom det ordinära. Det är som om att de har tillgång till någon källa av inspiration som ger dem kraften att skapa verk bortom det vanliga.
Denna förmåga till att på något sätt transcendera verkligheten känns som ett resultat av att ha hittat sin gåva och sedan polera den – i både med- som motvind. 

Ta Max Richter till exempel. Denne kompositör som har gett flera filmer och serier fantastiska soundtracks. Det är något med Richters skapande som innehåller flera lager av lyssnande, något som är bortom ord.
Det är väl detta som kallas för att vara en mästare – när man berättar flera berättelser på samma gång. Det är verk av denna kaliber som får oss att glömma bort tiden, oavsett om det rör sig om musik, film eller något annat medium.

Helst ska man förstås också ha ett riktigt bra ljud för att verkligen njuta av verk som så Richters. Ett par hörlurar är förstås ett steg i rätt riktning. Eller så letar man sig fram till ett urval av högtalare i Göteborg för att verkligen få känna på ett rejält tryck därhemma.
Hörlurar i all ära – men det är högtalarna som verkligen får oss att känna musiken ända nere i maggropen.

Det är i dessa stunder – när musiken verkligen kan gripa tag i oss – som en låt kan bli som en resa. Musiken tar med oss genom känslosamma landskap där vi förändras under resans gång. 
Hur många gånger har du inte suttit och lyssnat på en bra låt, oavsett genre, och känt dig annorlunda efteråt. 

Det enklaste exemplet är kanske när vi lyssnar på låtar för att inspirera oss till träning. Det är som om att en tung bit som Hulkoffs mosande verk “Beastmode” faktiskt också gör oss till bestar.
Sådan är musikens magi.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *