Trädbesiktning är ett sätt att klimatanpassa Lund

30 juni 2022 william eriksson

editorial

Träden i staden blir allt viktigare för att vi ska klara omställningen till ett varmare klimat. Träden skyddar mot skadlig UV-strålning. För barnen som leker i utemiljön på kommunens förskolegårdar, lekplatser och skolgårdar är skyddet superviktigt. 

Äldre och sjuka tål hög värme sämre. Men de vill också kunna gå ut och njuta av blommor och fågelsång. Räddningen en varm sommardag kan vara träd som ger skugga och svalka.

Kan gamla träd få leva vidare? Javisst, det kan räcka med väl avvägda beskärningar. De utförs efter en trädbesiktning i Lund. Och enklast är att anlita en certifierad arboristfirma som gör jobbet, som https://www.aliasarborist.se/traedbesiktning/traedbesiktning-lund.

Beskärning av träd som en kompromiss

Vi behöver träden, även om inte alla är medvetna om det. Visst kan de ställa till problem. En jättelönn skuggar någons uteplats. Någons bil blir klibbig i lacken under grannens lind eller ek. Ruttna plommon täcker någon annans finrabatt.

För att minska dessa problem kan kommunen anlita professionella arborister. Trädexperterna kan utföra trädbesiktning i Lund. Och, om det behövs, beskära träden som en kompromiss. De grenar som stör sågas ner på ett säkert sätt. Träden får fortsätta leva. Grannar slipper bli ovänner. Bilen behöver inte tvättas lika ofta. Och solen kan strila ner till dig genom öppningar i trädkronan.

 

trädbesiktning Lund

 

Besiktningen ger svar på hur träden bäst tas omhand

Vissa träd går tyvärr inte att rädda. De utgör en säkerhetsrisk för folk och bebyggelse. Ett träd kan ha fått svampröta. Insekter kan ha invaderat det. Detta framkommer när professionella arborister undersöker trädet vid besiktning. Men det kan räcka med att förkorta grenar, glesa ut kronan eller såga av grenar som stör. En trädklättrande arborist fixar finliret.

Det kan vara svårt att upptäcka att trädet är försvagat. Erfarna och kunniga arborister utför därför hälsokontroller av träd i stadsmiljö. De har rätt verktyg, maskiner och säkerhetstänk. Nedsågning ordnas, även om det är trångt. Trädbesiktning i Lund kan rädda liv.

Fler nyheter